Over vakantievreugd
Hieronder kan je de geschiedenis van Vakantievreugd lezen, evenals de missie, visie en de structuur van de stichting. Overige informatie vind je op een andere pagina. Wil je meer informatie over de reizen die we aanbieden? Klik dan hier. Informatie over de reissom vind je op deze pagina. Voor informatie over vakantiekeuze en een kamer alleen, klik hier.
De stichting
Vakantievreugd is een stichting die, zonder winstoogmerk, jaarlijks begeleide vakanties organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking. In 1963 is Vakantievreugd ontstaan vanuit een ouderinitiatief. In 1989 is Vakantievreugd een zelfstandige stichting geworden. De slogan ‘Reizen met een PLUS!’ verwijst naar onze fantastische vrijwilligers die zich elk jaar met veel enthousiasme inzetten om onze vakantiegangers een onvergetelijke vakantie te bezorgen.
De structuur
Op kantoor werken twee dames, die verantwoordelijk zijn voor het plannen en verzorgen van de vakanties. Lia is de manager, zij is verantwoordelijk voor de vakantiegangers, financiële administratie en het boeken en bezoeken van vakantielocaties. Geke is vrijwilligerscoördinator. Zij doet de werving en selectie van vrijwilligers en plant hen op de juiste plek in, kijkende naar de structuur van de werkgroepen. De medewerkers hebben ook gezamenlijke taken en ondersteunen elkaar waar nodig.
Het bestuur
Het bestuur bestaat uit vrijwilligers met ieder een eigen taak. Dit bestuur vergadert minstens eens per zes weken met elkaar. Het bestuur bestaat uit vijf personen.
- Martijn is de voorzitter van de stichting.
- Sandra is de secretaris. Zij verzorgt de notulen en de agenda voor de vergaderingen.
- Lisa is de penningmeester, zij is verantwoordelijk voor de financiën. Dit in nauw overleg met Lia.
- Ava en Viola zijn de leden die, tezamen met het dagelijks bestuur, eindverantwoordelijk zijn voor de algehele organisatie.
Het bestuur springt in op kantoor waar nodig en wordt ingezet voor hand- en spandiensten.
Reisbegeleiders
Vakantievreugd wordt gedragen door vrijwillige reisbegeleiders. Vakantievreugd is heel trots op haar vrijwilligers en doet er alles aan om hen zo goed mogelijk te ondersteunen. Wat we verwachten van vrijwilligers is te vinden onder ‘onze reisbegeleiders’.
Onze vakanties
Onze vakanties zijn onderverdeeld in vier categorieën; actief, ondernemend, rustig-aan en één-op-één. Op deze manier willen we zo goed mogelijk aansluiten bij de mogelijkheden van de vakantieganger. We proberen te allen tijde om aan de wensen en voorkeuren van de vakantieganger te voldoen. Om dit te realiseren zorgen we voor kleine en overzichtelijke groepen.
We begeleiden de vakanties ten minste één-op-drie. Dit houdt in dat er per drie vakantiegangers minstens één begeleider mee gaat. Elk jaar organiseren we minstens drie één-op-één vakanties. Deze vakanties zijn bedoeld voor vakantiegangers die rolstoel gebonden zijn en/of algehele verzorging nodig hebben. Deze vakantiegangers gaan wel in een groepje op vakantie, maar hebben ieder hun eigen begeleider die hen helpt en verzorgt.
Missie
Vakantievreugd biedt mensen met een verstandelijke beperking, vanaf 18 jaar, mogelijkheden voor een passende vakantie. Zij tracht dit te realiseren door minimaal één op drie begeleiding te bieden. Door rekening te houden met de wensen en voorkeuren van de vakantiegangers, krijgen zij bij Vakantievreugd een vakantie op maat.
Visie
Uitgangspunt van Vakantievreugd is dat ieder mens gelijk is, ongeacht achtergrond of beperking.
Vakantievreugd is van mening dat ook voor mensen met een beperking een fijne vrijetijdsbesteding een bijdrage levert aan de kwaliteit van bestaan. Mensen met een beperking hebben recht op vakantie tegen een marktconforme prijs. Vakantievreugd zet zich hiervoor in door vakantiereizen te organiseren. Daarom worden mogelijkheden nagegaan tot financiële ondersteuning via fondsenwerving en het verkrijgen van subsidies. Vakantievreugd gaat uit van het principe ‘normaal waar mogelijk en bijzonder waar nodig’ bij de invulling en uitvoering van de activiteiten.
Essentieel hierin is dat Vakantievreugd de grenzen bepaalt wat zij kan bieden aan de vakantiegangers én kan vragen van haar reisbegeleiders.
Kwaliteitskeurmerk
Om interessant te zijn voor huidige én nieuwe reisbegeleiders, maar ook om de zaken goed op orde te hebben, heeft Vakantievreugd gewerkt aan het behalen van het Kwaliteitskeurmerk GOED GEREGELD van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, de NOV. Dat is de landelijke belangenorganisatie voor vrijwilligersorganisaties. Vanaf mei 2015 mag Vakantievreugd dit keurmerk voeren. In 2018 is Vakantievreugd de procedure voor de vierjaarlijkse toetsing opnieuw gestart en in 2019 heeft ze het certificaat opnieuw ontvangen.
Vakantievreugd wil hiermee op een objectieve manier laten zien dat zij een aantrekkelijke en betrouwbare partner is voor haar reisbegeleiders, vakantiegangers, fondsen en overige relaties. Kwaliteit leveren dus, op een wijze die optimaal past bij de uitvoering van de doelstelling en activiteiten van Vakantievreugd.
ANBI-status
Vakantievreugd heeft de ANBI-status. Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang en dat doet Vakantievreugd. Een groot voordeel van het hebben van een ANBI status is dat giften aan Vakantievreugd nu mogen worden afgetrokken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting van de gever. Hierdoor wordt het nog aantrekkelijker om een gift of donaties aan ons te doen. Wil je hier meer informatie over? Neem contact met ons op!
Contact
Voor vragen over de reizen of over de organisatie zelf, kan uiteraard contact met ons worden opgenomen. We zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur. Tijdens het vakantieseizoen zijn we voor calamiteiten altijd bereikbaar op ons mobiele nummer.